Läs det här innan du googlar Demodex

Att hålla ögonen rena och återfuktade är viktigare än vad du kanske tror. Blir ögonen uttorkade försämras skyddet mot olika typer av infektioner. Då kan bakterier eller virus lättare leta sig in. Det är alltid viktigt att utreda grundorsaken till inflammationen, så att rätt behandling kan sättas in. Speciellt om du har återkommande besvär.

Ögonlocksinflammation kallas också blefarit. Alla kan drabbas, men det förekommer oftare hos personer med torr eller känslig hud. Vid blefarit svullnar ögonlockskanten och det kan kännas brännande och skavigt. Området runt ögat blir rött och irriterat och ögonlocken kan ”klistra igen”, speciellt på morgonen. Kanske upplever du att du börjar tappa fler ögonfransar, eller att de i större utsträckning, ”växer fel”. Om hornhinnan också drabbas kan synen tillfälligt försämras.

Ögonlocksinflammation/blefarit är en livslång, kronisk och återkommande sjukdom. Det finns inget botemedel, men man kan lindra besvären med daglig ögonlockshygien.

Beror ögonlocksinflammationen på infektion eller kvalster?

Blir man diagnostiserad med blefarit kan man få behandling med antibiotika. Men om symtomen istället för bakterier är orsakade av Demodex-kvalster, torrhet i ögonen, eller en kombination blir behandlingen mindre effektiv. Demodex-kvalster bor i ögonfransarnas hårsäckar, eller i hudens talgkörtlar. Antibiotika biter inte på Demodex, utan kräver en annan typ av behandling.

Puralid Lipogel behandlar Blefarit och Demodex

Puralid Lipogel är en lugnande gel som behandlar blefarit samtidigt som den är effektiv mot Demodex. Det innebär att besvären kan lindras helt oavsett om din blefarit beror på torrhet eller Demodex-kvalster. Puralid Lipogel innehåller tea tree-olja, en eterisk olja som har antimikrobiella och antibakteriella egenskaper. Bäst av allt – Demodex gillar inte tea tree-olja.

Besvären kan lindras genom att applicera och rengöra ögonlocken med Puralid Lipogel morgon och kväll.

NP-DED-SE-0004 nov 2020

Rinner ögonen när det är kallt?

När det är kallt ute kan det hända att ögonen rinner lite extra. Det beror på att ögonen försöker skydda hornhinnan mot minusgraderna...

Läs mer

Torra, trötta svidande ögon i samband med klimakteriet

När du är i klimakteriet så minskar östrogennivån och det påverkar hela kroppen. Vissa symtom är mer kända än andra...

Läs mer

Tillbaka till alla artiklar

Tillbaka