Torra, trötta svidande ögon i samband med klimakteriet

När du är i klimakteriet så minskar östrogennivån och det påverkar hela kroppen. Vissa symtom är mer kända än andra, de flesta har till exempel hört talas om att du kan bli nedstämd och få värmevallningar eller svettningar. Men, visste du att även ögonen kan påverkas av den lägre östrogennivån?

Om du är kvinna och i klimakteriet så kanske du upplever att ögonen skaver och kliar mer än tidigare. Det kan bero på att tårkörtlarna inte producerar tårvätska i samma takt som innan. Det kan också bero på en förändring av hormonnivåer, både östrogennivån och testosteronnivån sjunker i övergångsåldern.

För att lindra besvären är det bra att tänka lite extra på hur ögonen mår. Om du jobbar på ett kontor där luften är torr och sitter långa timmar framför datorn, försök att få in lite pauser då och då. En återfuktande och smörjande ögondroppe kan också kännas skönt för ögonen, men undvik sådana som innehåller konserveringsmedel. Konserveringsmedel kan irritera ögat om du använder ögondroppar ofta och under lång tid.

NP-DED-SE-0005 nov 2020

Googla inte Demodex – läs det här istället

Att hålla ögonen rena och återfuktade är viktigare än vad du kanske tror...

Läs mer

Vad orsakar röda ögon?

öda ögon har de flesta av oss upplevt och är för det mesta ofarligt. Det kan bero på att du sovit för lite...

Läs mer

Tillbaka till alla artiklar

Tillbaka