Rinner ögonen när det är kallt?

När det är kallt ute kan det hända att ögonen rinner lite extra. Det beror på att ögonen försöker skydda hornhinnan mot minusgraderna. Kyla och blåst verkar uttorkande.

Om ögonen däremot fortsätter att rinna när du väl kommit in i värmen, då kan det vara dags att fundera över om dina ögon är torra och behöver behandling. Rinnande ögon vid ögontorrhet drabbar främst äldre.

Extra torrt på vintern

Torra ögon uppfattas sällan som torrhet till att börja med. Vi har helt enkelt inte den typen av känselmottagare i ögat. Vanliga symtom är istället att dina ögon tåras, kliar, eller känns trötta och irriterade. Symtom som blir vanligare på vintern och när vi blir äldre. Med åren minskar tårkanalens elasticitet och blir mindre genomsläpplig. Som följd, rinner tårarna inte ner i nässlemhinnan, utan samlas istället i ögonen och ger upphov till tårar.

När det är kallt ute kan det hända att ögonen rinner lite extra. Det beror på att ögonen försöker skydda hornhinnan mot minusgraderna. Kyla och blåst verkar uttorkande. Om ögonen däremot fortsätter att rinna när du väl kommit in i värmen, då kan det vara dags att fundera över om dina ögon är torra och behöver behandling. Rinnande ögon vid ögontorrhet drabbar främst äldre.

Viktigt att behandla

Något som kan vara ett bekymmer när man börjar behandla ögontorrhet, är att man inte inser att man behöver droppa ganska ofta. Det kan vara svårt att komma ihåg ögondropparna och faktiskt droppa i dem i ögat. Det är heller inte ovanligt att uppleva dimsyn när man börjar behandlingen. Det kan leda till att man inte droppar så ofta som man borde. Det är därför viktigt att hitta en ögondroppe som man trivs med.

Det finns olika sorter av ögondroppar som är enkla att använda. Har du känsliga ögon eller använder kontaktlinser så sikta gärna på ögondroppar utan konserveringsmedel. Då minskar risken för sveda och irritation.

PP-DED-SE-0005/September 2019

Gråter du på jobbet?

Det är en helt vanlig dag på kontoret och du sitter framför datorn som du alltid gör. Tårarna strilar ner för kinderna...

Läs mer

Googla inte Demodex – läs det här istället

Att hålla ögonen rena och återfuktade är viktigare än vad du kanske tror...

Läs mer

Tillbaka till alla artiklar

Tillbaka